Nejen pro milovnice vintage: Klobouk mezi uměním a extravagancí

06.03.2014 05:49

Jste milovnice vintage, ale i nevšední současné módy? Fascinují Vás klobouky? Mám pro Vás tip: udělejte si výlet do Florencie. Až do 18. května vystavuje tamní Galleria del Costume di Palazzo Pitti pokrývky hlavy těch nejneuvěřitelnějších tvarů, materiálů a barev, které vytvořili návrháři slavných světových módních domů.

Výstava nese název Il CAPPELLO fra arte e stravaganza / THE HAT between art and extravaganza a představuje rozsáhlý výběr klobouků, kloboučků a pokrývek hlavy od roku 1850 do současnosti. Mezi jejich tvůrci figurují taková jména jako Givenchy, Chanel, Yves Saint Laurent či Christian Dior, a jak se dozvíte na stránce https://www.cappelloinmostra.it, většinu z nich na výstavu propůjčily známé, převážně italské osobnosti.

K nejstarším exponátům patří červený slaměný klobouk se saténovou stuhou (Cappello pinch-back) M. Glasauera (okolo roku 1890). Snad každého zaujme kreace připomínající tvarem paruku ze stříbrných kovových vláken ve stylu art deco od Giovanniho Salvadoriho z roku 1920. Čtyřicátá léta zastupuje například extravagantní bonbónek zdobený ptačím peřím od Caroline Reboux (1942-3). Neotřele a zároveň současně působí leopardí klobouček z roku 1957 od Diora, který má podobu dámského mikáda zakončeného vlnou. Givenchy vystavuje například vlněný baret z roku 1973 ve čtyřech barevných variacích. Ale mě snad nejvíce uchvátily dva naprosto odlišné modely, které stvořil Chanel: rozverný krajkový čepeček s oušky à la Mickey Mouse (2009) a model zvaný Pagoda (2010), který zaujme jednoduchostí a elegancí.

Fotografie klobouků najdete na zmíněných webovkách, kde jsou veškeré informace o výstavě. Osobní návštěvu ale fotky nahradí jen těžko. Pokud se rozhodnete vyrazit do Florencie – a k vidění je tam toho dost a dost, obzvláště pokud jste právě dočetli Inferno od Dana Browna – vězte, že expozice je otevřená denně kromě prvního a posledního pondělí v měsíci a kromě 1. května.

Otevírací hodiny:

březen 8:15–17:30 hod

duben a květen 8:15–18.30 hod

Cena vstupenky 10 €, občané EU a osoby 18-25 let 5 €, osoby mladší 18 let a občané EU starší 65 let zdarma