Kupuj vintage: uděláš si radost, a ještě chráníš životní prostředí

05.03.2014 23:46

Vždy když procházím kolem výloh v obchodních centrech, říkám si: Taková záplava hadrů... Je možné, aby se všechny ty věci prodaly? Ty hromady triček, svetrů, košil, kalhot, sukní, šatů, kabátů, sak, kabelek, bot, pásků a kdovíčeho ještě? Jasně, jsou tu Vánoce, a pak ještě sezónní výprodeje... Ale stejně si myslím, že se to všechno neudá, a to ani v outletech, takže mimochodem by mě docela zajímalo, kde vlastně ta krása končí...

Stejně jako spousta dalších žen a dívek mám ráda hezké věci a ráda se zajímavě oblékám. Ale občas mě hryzne svědomí. Kolik chemie, kolik syntetických i přírodních materiálů textilní průmysl spotřebuje, kolik spolkne energie, kolik lidí, mnohdy dětí pracuje v textilkách v rozvojových zemích v otřesných podmínkách za směšnou mzdu? Kolik škodlivin se při tom vyprodukuje, kolik řek znečistí, kolik výfukových plynů vypustí do vzduchu kamióny při rozvozu textilu? Jo, i mezi výrobci jsou bílé vrány, které šetří životní prostředí a chovají se slušně ke svým zaměstnancům, ale zatím tvoří menšinu.

Co s tím? Zatímco papír, plasty, sklo jsme si zvykli třídit, odevzdávat a recyklovat, popelnice na textil zatím u našich domů nestojí. Ale jeden způsob recyklace textilu vlastně existuje. A docela dobře funguje. Je to nákup zboží z druhé ruky.

Je to příležitost poslat vintage věci znovu do oběhu. A nejen to, je to také příležitost udělat si radost a za rozumné peníze ulovit často nevšední kousek, ve kterém na ulici zaručeně nikoho nepotkáte a který by Vás jinak přiměl sáhnout pěkně hluboko do peněženky. Takže hodně radosti při recyklování! Ono totiž tohle recyklování je na rozdíl od třídění papíru a plastů zábava!